Merkez Bankası, önceki PPK raporunda altını çizdiği ‘ilave sıkılaşma’ adımını attı. Piyasaların “Merkez’den seçim öncesi buradayım mesajı geldi” şeklinde yorumladığı adımla kredilerde aylık büyüme sınırlarına kısıtlama geldi. Sınırlar TL ticari krediler için yüzde 2.5’ten yüzde 2’ye, ihtiyaç kredileri içinse yüzde 3’ten yüzde 2’ye çekildi.
’ndan ilave sıkılaşma adımları geldi. Merkez Bankası’ndan yapılan sıkılaşma duyurusunun hemen ardından hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan enflasyonla mücadele sürecine ilişkin kararlılık mesajı verildi.
Yeni alınan kararla TL ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye düşürüldü. Taşıt kredilerine dokunulmadı. Merkez Bankası’nın bu adımı, enflasyon görünümünde bozulmaya geçit olmadığı yönünde mesaj olarak nitelendirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’na desteğimiz tamdır” vurgusunu yaptı.
İHRACAT VE YATIRIM KREDİLERİ MUAF
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atıldığı belirtildi.
TL ticari krediler için getirilen sınırlamada; ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri ile kamu kuruluşlarına ve deprem bölgesine yönelik kredilerin muaf tutulmaya devam edileceğinin altı çizildi.
Merkez Bankası açıklamasında, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği kaydedildi ve “Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır” denildi.
SEÇİM ÖNCESİ MESAJ
Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Enflasyon gönümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir” denilmişti.
Kaynaklar, bu adımın TCMB’nin görevindeki kararlılığını, enflasyon görünümünde bozulmaya geçit verilmeyeceği mesajını taşıdığını ifade ettiler. Ayrıca kredi büyümesini yavaşlatması beklenen bu adımların seçim öncesi atılmasına da dikkat çekildi.
YILMAZ: 2025’TE MÜCADELE HIZLANACAK
-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, dezenflasyon sürecinde yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar alınacağını kaydetti. Yılmaz sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: “Ocak ayına göre ivme kaybetse de şubat ayı enflasyonu beklentilerin üstünde gerçekleşmiştir. Merkez Bankamızın ilave sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra, maliye politikası ve yapısal reformlar ile destekleyeceğimiz dezenflasyon sürecinde yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar alınacaktır. 2025 yılında enflasyonla mücadele süreci çok daha hızlanacaktır. Orta vadede ise sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz çerçevesinde tek haneli enflasyon oranlarına yeniden ulaşmaya kararlıyız.”
ŞİMŞEK: MERKEZ BANKASI’NA DESTEĞİMİZ TAM
-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’na desteklerinin tam olduğunu vurguladı. Şimşek şu mesajı verdi: “Aylık enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankası’na desteğimiz tamdır. TCMB’nin ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkısı olacaktır.”